1. Home pagina Lay-out
- De header: het bovenste gedeelte van de site, vaak gebruikt voor een logo of naam
- Het menu of navigatie: de manier waarop de bezoeker door de pagina’s kan navigeren
- De body of het content vak: in deze ruimte komen de teksten en afbeeldingen
- De footer: het onderste gedeelte van de website.
- URL – Dit is het adres wat gebruikt wordt in de browser om de gewenste pagina te bereiken.
Bijvoorbeeld https://www.ericstoop.nl. Jouw domeinnaam is de naam van de website: ericstoop.nl.
- Favicon – Het kleine icoontje wat zichtbaar is in het tabblad van je webbrowser. Als je deze zelf niet toevoegt krijg je het standaard favicon. Een eigen favicon heeft tot voordeel dat je bezoeker snel jouw website kan terug vinden tussen zijn tabbladen.
- Logo – Hier plaats je het logo van je bedrijf of de naam van je bedrijf. Het logo wordt meestal links of in het midden geplaatst. Dit kan een afbeelding zijn maar ook een simpele tekst. Maak van je logo een link naar je homepage.
- Navigatie – Het navigatie menu bestaat uit de menu onderdelen. Ieder menu item linkt naar een bepaalde pagina of een locatie op jouw website. Het navigatie menu kun je plaatsen in of onder de header en in de sidebar links of rechts.
- Header afbeelding – Dit is de grote paginabrede afbeelding op de website, met duidelijk weergegeven tekst en CTA. Het moet voor de bezoeker meteen duidelijk zijn wat kan ik hier. Vaak wordt hier een automatische slider gebruikt, dat is echt onverstandig.
Je vraagt je bezoeker namelijk te wachten op alle afbeeldingen die jij wil laten zien. Heb je 8 afbeeldingen in je slider dan vraag je eigenlijk aan je bezoeker, wacht zo’n 32 seconden dan zijn afbeeldingen geweest ☹. Dat gaat je bezoeker gewoon niet doen.
Dan ben je ze allang kwijt en het heeft een nadelige invloed op de laadtijd van je website. Daardoor krijg je strafpunten van Google en zal jouw website verder in de zoekresultaten te vinden zijn.
- Header – De brede bovenbalk met in dit geval de navigatie en het logo vormt de header. Je kunt hierin ook een zoekveld, je telefoonnummer of extra navigatie plaatsen.
- Body of Content vak – Hier komt de inhoud van je pagina’s en posts te staan. Dit is het grootste vlak van je website. Wissel goed af met tekst en afbeeldingen.
- Sidebar – De sidebar is een zijbalk die zowel links als rechts geplaatst kan worden. Om zo bijvoorbeeld de aandacht te richten op een product of navigatie naar blogberichten. Beide kanten is ook mogelijk. Je kunt de sidebar ook weglaten uiteraard
- Footer – De footer van je website is helemaal onderaan je website te vinden. Meestal bevat deze informatie zoals navigatie links, algemene voorwaarden, privacy statement, contact informatie, social media links en copyright informatie.
De meeste websites gebruiken voor de gehele website dezelfde header, sidebars en footer.
Hierdoor is de gebruikerservaring voor de bezoeker veel rustiger. En heb je minder tijd nodig bij de aanpassingen ervan als je zorgt dat deze modules als global editing zijn ingesteld.
2. Portfolio pagina
Als fotograaf is het hebben van een portfolio is enorm belangrijk.
Wat is een portfolio?
Een portfolio is een verzameling van jouw werk en- of uitwerking van jou als persoon of organisatie. Het presenteert jouw werk uit het verleden en heden. Toekomstige opdrachtgevers vragen en verwachten van jou dat je jouw werk, kennis en kunde laat zien. Of ze vragen om referenties van vorige opdrachtgevers. Dit laat uiteraard jouw werk uit het verleden zien.
Dit verklaart echter nog niet waarom een portfolio maken belangrijk is.
Een portfolio is belangrijk omdat:
- Je kunt laten zien wie jij bent en wat je passie en werkwijze is.
- Je laat zien hoe jij een ander kunt helpen.
- Het geeft weer wat voor opdrachten je graag doet en voor wie.
- Klanten kunnen zo makkelijk met je in contact te komen.
- “Jouw portfolio is niet alleen een catalogus van eerder werk; het is een duidelijke definitie van het werk waarvoor je in de toekomst wordt aangenomen.” – Paul Jarvis
Een portfolio laat dus niet alleen werk uit het verleden zien.
Jouw portfolio is dé manier om jouw werk te laten zien aan potentiële klanten.
Potentiële klanten bekijken jouw werk, referenties of ervaringen en kunnen zich zo sneller inbeelden hoe jouw werk hen kan helpen. Vertel verhalen met beelden / foto’s om potentiële klanten te overtuigen.
Hoe overtuig je potentiële klanten om met jouw samen te werken?
Jouw website moet potentiële klanten meenemen door middel van storytelling. Een verhaal dat een nieuwe opdrachtgever zichzelf overtuigt dat jij de beste of perfecte persoon bent om hen te helpen.
Dit verhaal vertel je overigens niet alleen op je portfoliopagina, jouw hele website neemt je potentiële klanten en opdrachtgevers mee aan de hand van één groot verhaal.
Copyright Advertentie fotograaf Dave Hill Photography
Een portfolio maken. Hoe doe je dat?
Een portfoliopagina is zeker niet hetzelfde als een opsomming maken van al je werkervaring.
Een goed portfolio laat het werk zien waar je echt trots op bent, waar je blij van wordt en wat je graag vaker zou willen doen.
Potentiële opdrachtgevers en klanten willen weten of andere ook met soortgelijke problemen geworsteld hebben En hoe jij hen daarmee hebt geholpen en welke resultaten dat heeft opgeleverd.
Jouw portfolio moet daar een heel duidelijk en compleet antwoord op geven. Anders zullen potentiële klanten en opdrachtgevers jou nooit de opdracht gunnen.
In de basis bestaat een typische fotograaf website uit minimaal 4 pagina’s.
Vaak komt een bezoeker op je homepagina terecht. Bijvoorbeeld via een mooi of interessant artikel dat je hebt geschreven. De interesse is dan gewekt om meer over jou te weten te komen.
Men bekijkt dan de over jou pagina. Mensen werken met mensen en niet met bedrijven.
Geïnteresseerden willen graag meer weten over de persoon achter de website en op de over jou pagina voorzie je jouw bezoekers in een indruk waarom je de dingen doet die je doet.
Als de bezoeker een connectie of klik voelt navigeert de potentiële klant door naar de pagina met jouw aanbod. Tenslotte heb je hun interesse gewekt via jouw artikel of presentatie van jouw werk. Ze willen graag meer over jouw diensten of aanbod.
Heel belangrijk dus dat jouw product of dienst een antwoord geeft op het probleem dat zij hebben, grote kans dat zij meer in detail willen ontdekken.
Nu komen we uit bij de portfolio- en referentiepagina.
Hoe bouw je een goede portfolio pagina?
Een goed portfolio ontwikkelen (net als de analoge foto’s vroeger) bestaat uit een aantal stappen.
- Wat is jouw ideale doelgroep / klant? (Bij mij zijn dat fotografen duh 😊)
- Welke gewenste oplossing lever je?
- Toon bewijs van wat je doet.
- Zorg voor schaarste.
- Zorg voor contactmogelijkheden.
Deze stappen leg ik graag wat duidelijker uit.
- Bepaal jouw ideale doelgroep/klant
- Wie is jouw ideale doelgroep / klant?
Je portfolio pagina moet een heel specifieke doelgroep aanspreken. Als ondernemer moet je jouw ideale klant kennen. Je kunt nu eenmaal niet iedereen bedienen, dan werk je namelijk voor niemand. #durftekiezen
Een mooie tip om hier een heel goed inzicht in te krijgen is het deelnemen aan een persona workshop. Zo heb ik deelgenomen aan een persona workshop bij Chantal Bannink van Lentebloesem en Kristel Veltkamp van Redboots. Door de deelname aan hun persona workshop, heb mijn ideale klant mogen ontdekken (De professionele Fotograaf die zijn online onderneming wil laten groeien – fijn dat je hier bent 😊) Ik spreek dus uit ervaring.
Zorg voor een structurele oplossing.
Welke structurele oplossing heb je voor het specifieke probleem waar jouw doelgroep mee zit. Zorg dat je de expert bent binnen een specifieke niche (Klantgroep) en die aan jouw denkt als zij op zoek zijn een gespecialiseerde fotograaf. Bijvoorbeeld in- en exterieur fotografie.
Voor mij persoonlijk betekent dit:
“Ik help aspirant- en professionele fotografen hoe zij hun personal branding en website kunnen verbeteren en inrichten, zodat zij dankzij online marketing meer klanten gaan bedienen en- op de automatische piloot via hun website extra inkomen gaan genereren.”
Toon bewijs van wat je doet
Aan de hand van referenties en- of een portfolio pagina kun je geloofwaardigheid en vertrouwen opbouwen en potentiële klanten (met een duidelijk bewijs) overtuigen om met jou gaan samen werken.
Natuurlijk laat je jouw product zien dus een mooie en goed presentatie van jouw fotografie werk. Als iets een potentiële klant kan doe overtuigen is het wel laten zien wat voor werk je maakt.
Hier geldt wel “less is more” Gebruik liever wat minder maar wel hele goede foto’s, dan dat je jouw hele portfolio pagina gaat vol proppen met al je werk. En ververs ook regelmatig je portfolio foto’s, zodat het aantrekkelijk en vernieuwen blijft.
Er zijn extra opties:
- Laat testimonials zien van tevreden klanten: quotes, video enzovoorts.
- Plaats logo’s op je website van bedrijven voor wie je hebt gewerkt.
- Presenteer project-cases.
- Wat was de opdracht en het startpunt?
- Wat heb je precies gedaan voor je klant?
- Wat waren de resultaten?
Zorg dat je hoe dan ook bewijs laat zien waarmee je vertrouwen uitstraalt.
Dat kan je ook doen door:
Je potentiële klanten een garantie te bieden.
Bijvoorbeeld: Als het resultaat niet helemaal voldoet aan de wensen van de klant, dat je op basis van vooraf afgesproken condities vastlegt dat de klant niet hoeft te betalen.
Nog een voorbeeld: Als jij niet binnen de afgesproken tijd oplevert, dan krijgt de klant een x korting ter compensatie.
Deze voorbeelden laten zien dat je werkelijk begaan bent met jouw klanten en dat je alleen de beste kwaliteit van je diensten of product garandeert.
Testimonial voorbeelden
Doe aan contentmarketing
Schrijf op regelmatige tijdstippen waardevolle content / artikelen voor je bezoekers op je website. Schrijf uiteraard over onderwerpen die met jouw product, dienst (lees oplossingen) te maken hebben en dus jouw expertise laten zien.
Schrijf niet om het schrijven of om Google tevreden te stellen. Zorg in deze artikelen voor zoveel mogelijk toegevoegde waarde. Maak een niche specifieke video tutorial of bijvoorbeeld een e-boek en geef dit gratis weg. Jij bent de expert en laat dit ook zien.
Zorg voor schaarste
Door voor schaarste te zorgen help je de geïnteresseerde met het maken van een beslissing.
Het is jouw vast ook eens overkomen dat je, je hebt laten verleiden om iets aan te schaffen door een op de juiste tijd geplaatst bericht of advertentie met zoiets als “2 halen 1 betalen” of “slechts 48 uur beschikbaar”.
Dat noemen ze FOMO (Fear Of Missing Out), geloof mij het is mij meerdere keren overkomen. Het brengt wel extra geld in het laatje bij je als ondernemer, waarom? Omdat deze methodes aantoonbaar werken.
Laat potentiële klanten weten dat je al redelijk vol ziet met opdrachten, maar dat je nog wel een aantal plekken in je agenda vrij hebt voor nieuwe opdrachten.
Zorg voor duidelijke contactmogelijkheden
Zelf werk ik met een online agenda van Calendly hiermee kan je belangstellende direct een afspraak in mijn agenda te laten plaatsen. Uiteraard bepaal ik zelf op welke tijdstippen en dagen mijn agenda geblokkeerd is.
Alles heeft als doel om de geïnteresseerde te overtuigen om met jou samen te gaan werken.
Snelle beslissers krijgen bijvoorbeeld de mogelijkheid om direct een product of dienst online te bestellen en voorzie hen die dat nog niet doen in meerdere contactmogelijkheden.
Een contactformulier is natuurlijk een goede optie, daarnaast is het vermelden van je telefoonnummer en e-mailadres belangrijk en als je daar actief op bent, ook jouw sociale media kanalen.
3. Over ons pagina
Wat is de Over Ons’ Pagina
De over ons pagina ken je ongetwijfeld. De over ons pagina is de pagina waar het team op staat, behaalde de certificeringen van het bedrijf lekker duidelijk en groot aanwezig is, natuurlijk jouw USP’s staan en mogelijk de plek waar je diensten staan beschreven.
En oh ja bijna vergeten, natuurlijk mag de bedrijfskat of hond niet ontbreken.
Daarnaast kennen we de gebruikelijke clichés, een hecht en gepassioneerd team, dynamisch, flexibel, klantgericht, duurzaam, heb ik nu alles? Deskundig, ervaren en gezellig. De typische over ons pagina.
De pagina die bijna bij iedereen er hetzelfde uitziet. ☹
Dat is natuurlijk niet ideaal……. Waarom? Je bent niet uniek en je over ons pagina is niet compleet.
Heb je wel eens een onderzoekje gedaan op jouw Google Analytics pagina?
Dan zal je zien dat die de over ons pagina vrijwel altijd in de top 10 van je meest bezochte pagina’s in analytics staat.
Website bezoekers willen nou eenmaal graag weten wie er achter die diensten ziet die ze misschien willen gaan afnemen van jou.
Logisch natuurlijk, want zoals eerder gezegd mensen doen zaken met mensen en niet met bedrijven. De over ons pagina geeft een snelle indruk van met wat voor ondernemer krijg ik ongeveer te maken het geeft tevens aan dat er waarschijnlijk bovengemiddelde interesse is anders zouden ze deze pagina simpelweg niet bekijken.
De over ons pagina speelt met name in de dienstverlenende sector een behoorlijke belangrijke rol. Zeker als het gaat om het maken van een belangrijke beslissing zoals: Is de dienstverlening van dit bedrijf precies wat ik zoek en zijn ze te vertrouwen.
Welk doel heeft de Over ons Pagina?
Niet om je diensten te verkopen, zeker niet om te laten zien hoeveel certificeringen je hebt. Het enige doel van de over ons pagina is het opwekken van vertrouwen in de persoon en in het bedrijf als geheel. Potentiële klanten kijken op die pagina om te ontdekken of er een klik is tussen hen en jou als ondernemer. Dit geldt voor B2B maar ook voor B2C klanten.
Vertrouwen creëren en alvast een soort band met ze op bouwen doe je op die pagina die pagina is dus bedoeld om mensen te overtuigen dat jij ze gaat en kunt helpen.
Dat jij bijvoorbeeld op een bepaalde locatie beschikbaar bent als dat een rol speelt. Of de juiste persoon bent om jouw klant te helpen Laat dus je diensten en eventuele awards die je hebt gewonnen op een eigen pagina zien.
De allergrootste denkfout die je dus veel te vaak gemaakt wordt is dat ondernemers denken dat de over ons pagina daadwerkelijk over henzelf gaat. Voor een deel klopt dat ook echter het moet wel geschreven worden voor de klant, voor jouw bezoeker dus schrijf dus wat de bezoeker wil weten.
Dat doe je niet door te vertellen wij hier, wij daar, wij zus, wij zo. Dan zet je jouw potentiële klant aan het denken, zij kunnen dus dit, maar wat moet ik daar mee, wellicht al ze dit kunnen, kan ik misschien ook daar voor terecht. Dit zijn allemaal aannames van de potentiële klant. Daar kom je niet verder mee.
De over ons pagina schrijf je in de vorm als voordeel voor jouw potentiële klant. Zoals bijvoorbeeld: Ik als beroeps trouwfotograaf ontzorg jullie bruiloftsfotografie van A tot Z. Dat maak je op uit deze en deze en deze punten. Of door jouw plan van aanpak, hoe lang je fotograaf bent, hoe je verschillende cursussen of trainingen hebt afgerond. Waarom klanten bij jouw terug komen, welke technieken je mee werkt bijvoorbeeld.
Benoem welk voordeel jouw klant hier uit haalt en daar koppel je eventueel de eigenschappen aan die daarbij horen om aan te tonen dat dat voordeel ook echt juist is.
Over ons Pagina: Zo moet het dus niet
Clichés
Ga niet alleen maar je diensten of producten gaat verkopen. Andere pagina’s zijn daar veel geschikter voor. Communiceer niet alleen maar over je USP’s, USP’s die staan waarschijnlijk ook al op andere pagina’s. Vergrijp je zeker niet aan die eeuwigdurende clichés zonder dat daar enige vorm van bewijs voor is.
Over ons pagina clichés
Ik ben transparant en dynamisch, flexibel en klantgericht, klantvriendelijk, Kwaliteit leveren zit in ons DNA. Bij mij ben je geen nummer maar echt een klant. Je snapt het wel bla bla bla daar zit dus niemand op te wachten..
Bewijslast
Vertel alleen wat je kunt bewijzen. Voeg dus bewijs toe bewijs waarom iets zo is. Veel beter is eigenlijk, heb je geen bewijs, vermeldt het dan niet op deze pagina.
Anders Voordoen
Doe je niet anders voor dan dat je bent. Zowel bij grote als bij kleine ondernemingen gebeurt dit. Kleine bedrijven zoals zzp’ers doen alsof ze een team hebben, dat ze met een paar mensen op kantoor zitten om onbekende redenen. Als je een één pitter bent laat dat dan ook zien doe je niet groter voor dan je bent.
Grote organisaties doen vaak juist alsof ze klein zijn, zodat klanten niet het gevoel hebben dat ze een nummer zijn.
Vaak is klein relatief goedkoop en flexibel, grote bedrijven kunnen eenvoudiger zaken regelen, hebben een bestaande infrastructuur, kunnen snel schakelen en hebben geen capaciteitsprobleem.
Laat alsjeblieft gewoon zien wie je bent, zodat jouw klant weet met wie hij mee te maken heeft. Kortom doe je dus niet anders voor dan dat je bent.
Over ons Pagina: Zo moet het dus wel!
Er zijn een paar dingen die je wel moet doen. Start met bepalen, communiceer ik in de u of jij vorm. Spreek ik in de ik of wij vorm. Gebruikt hier precies dezelfde vorm als die je op de rest van de site gebruikt.
Zorg ervoor dat jouw over ons pagina niet heel informeel is terwijl de rest van de website formeel is. Hou overal dezelfde schrijfstijl aan en spreek de bezoeker aan met u of met je. Je hebt het over je eigen bedrijf als in ik of wij, of je noemt jouw bedrijf bij de naam.
Oké wat willen mensen dan wel zien op een over ons pagina Eric? Als je kijkt naar de fotografen branche en haar doelgroep. Kan ik je een paar tips geven die de meeste mensen wel willen zien.
Wie is de fotograaf achter de onderneming?
En een van de belangrijkste vragen die mensen hebben, waarom ze naar de over ons pagina gaan is wie is de gene achter de camera en heb ik daar een klik mee? Met andere woorden zou ik deze persoon mijn / onze belangrijke foto’s laten maken.
In geval van een onderneming als potentiële klant, kan het zijn dat het aantal mensen die er werken belangrijk zijn, eventuele omzet, het aantal opdrachten dat er gedaan is. Dit om te bepalen hoe groot een organisatie is.
Omdat de potentiële ondernemer daardoor kan inschatten passen wij als bedrijf bij elkaar. Want vaak willen hele grote bedrijven alleen met hele kleine bedrijven werken als ze ergens heel erg in gespecialiseerd zijn.
Samenwerken als grote organisatie met een zzp fotograaf kan anderzijds ook goede redenen hebben om mee te willen werken. Bijvoorbeeld: Eén aanspreekpunt, vaak gespecialiseerd in bepaalde fotografie opdrachten, meer bevlogenheid en betrokkenheid dan medewerkers in loondienst.
Het geeft in ieder geval een goede eerste indicatie van het formaat van jouw bedrijf. Soms nog belangrijker dan het formaat van de onderneming of wie er werken. Vertel welke expertise de teamleden precies hebben en hoe dit aansluit bij de klant vraag. Hoe specifieker je bent hoe duidelijker het voor je website bezoeker is.
Welke certificeringen zijn er is er een bepaald keurmerk, hoe specialistisch zijn ze op hun vakgebied. Dit is vooral belangrijk als het bedrijf een echte specialist zoekt. Dit vertelt uiteraard weer iets over de onderneming en over professionaliteit.
Locatie
In sommige gevallen kan je locatie belangrijk zijn voor een klant, omdat je bijvoorbeeld een fotostudio hebt die klanten kunnen bezoeken voor een fotoshoot. Of hoe makkelijk en snel bereik je een mooie buiten locatie (Strand, bossen, architectuur) om een buitenshoot te doen.
USP’s
De over ons pagina is zeker een goede pagina om je USP’s weer te geven. Vertel dan wel hoe je tot die USP’s gekomen bent en wat de gedachte er achter is. Past het binnen de missie en visie van je onderneming. USP’s benoemen prima, maar het advies is om er dan wel om er een verhaal van te maken dat extra inhoud geeft. In plaats van kortweg je USP’s op te ratelen. Op andere pagina’s, bijvoorbeeld je home pagina kan je natuur ook je USP’s benoemen.
Voor wie?
Wat ook een goed punt is om te beschrijven op je over ons pagina of is een stukje over je klanten. Voor wie ben je er eigenlijk?
Wat voor soort klanten heb je en wat voor klanten wil je zeker niet. Dat klinkt wellicht vreemd, van nature vinden wij het lastig om groepen uit te sluiten. Echter door keuzes te maken. “Ik ben er bijvoorbeeld alleen voor aspirant- & professionele fotografen”.
Dat is heel duidelijk een keuze maken. Zo voorkom je zoals ik ze noem “hoofdpijn klanten” en geloof mij ik heb ze gehad ☹. Door bewust een keuze te maken stoot je dat soort klanten af. Waar ligt jouw passie, wat vind je het leukste om te doen, wat voor opdrachten krijg je energie van? Doe marktonderzoek, maak een keuze voor een bepaalde soort fotografie en wordt daar de specialist in. Dan gaat je expertstatus namelijk omhoog en kiezen mensen sneller voor je. Als je er voor iedereen bent, ben je er voor niemand.
Reviews en testimonials
Vraag je klanten altijd naar een testimonial of review. Het plaatsen van een paar specifieke klanten of bijzondere klanten is zeker verstandig op de over ons pagina. Je kunt eventueel een extra pagina opnemen met reviews naarmate het aantal reviews groeit. Dit noemen ze social proof je gelooft nu eenmaal sneller een klant met een goed verhaal, dan dat de ondernemer zelf vertelt hoe goed hij wel niets is.
Als het kan laat je dat in videovorm doen, het kan natuurlijk ook een stukje tekst zijn. Laat andere mensen iets vertellen over jouw bedrijf. Over jullie relatie en hoelang ze al klant zijn bijvoorbeeld.
Maak niet van deze pagina de opscheppagina, waar je award na award na award op plaatst. Laat wat interessante awards zien maar ga niet volledig los op deze pagina. Als je aantal awards groeien kan je daar altijd nog een speciale pagina aan wijden zoals ik bij deze klant gedaan heb..
Call To Action
Nu heb je zo onderhand een mooie over ons pagina opgebouwd je bezoekers zullen onderaan deze pagina komen. Het is dan uiteraard niet de bedoeling dat het daar stopt en de bezoekers geen verdere actie kunnen ondernemen. Dit is de uitgelezen plek om mensen ze door te sturen met een duidelijke call tot action knop naar bijvoorbeeld een offerte aanvragen, jouw producten of dienstenpagina.
Ze hebben vermoedelijk alles gelezen, en als je over ons pagina volgens deze regels is ingericht meer vertrouwen in je gekregen. Ze weten wie je bent, wat je voor ze kunt betekenen, wat je visie en missie is hebben een stukje social proof gezien. Kortom dit vergroot je kansen zonder te veel over jezelf te praten.
voorbeelden call tot action
4. Contact pagina
- Bevat minimaal deze informatie
- Maak een aantrekkelijke pagina
- Google Maps routekaart
- Is de contactpagina eenvoudig te vinden?
- De belangrijkste informatie moet direct zichtbaar zijn
- Zijn je contactgegevens linkjes?
- Gebruik alleen afbeeldingen van eigen medewerkers
- Gebruik een volledig contactformulier
- Vraag in het contactformulier niet meer dan echt nodig is
- Stuur bezoekers door naar een bedankpagina
De contactpagina bevat minimaal deze informatie
Introductie
Bedrijfsnaam
Bedrijfsgegevens (KvK-nummer en btw-nummer)
Adresgegevens
E-mailadres
Telefoonnummer
Openingstijden
Heb je social media kanalen? Link dan naar deze kanalen op je contactpagina!
Maak een aantrekkelijke pagina
Zorg voor een aantrekkelijke en een uitnodigende uitstraling. Helaas zie te vaak heel basic of kale contactpagina’s met alleen de kop ‘contact’ of ‘contactpagina’ of ‘neem contact op’. Niet echt creatief en uitnodigend. Maak een unieke pagina maar zorg wel voor persoonlijkheid.
Laat jouw uitstraling zien wie ben je als ondernemer en waar sta je voor. Zorg dat het jouw ideale klant direct aanspreekt. Bijvoorbeeld iets wat ze graag willen. Iets wat jou dienst of product voor ze betekent. Een absolute must is om deze pagina duidelijk in het menu op te nemen en ook ‘contact’ te noemen. Dan hoeven jouw bezoekers daar niet naar te zoeken.
Google Maps routekaart
Plaats een Google Maps kaart op je contactpagina. Je kunt je locatie op de kaart klikbaar maken, zodat ze de route vanaf hun locatie plannen. Naast de kaart kan je extra informatie uitschrijven over je bedrijf.
Is de contactpagina eenvoudig te vinden?
Dit klinkt wellicht heel suf, echter de fout wordt helaas te vaak gemaakt dat je als bezoeker van een website moet zoeken naar contact gegevens.
Als bezoekers contact met jouw bedrijf willen opnemen moet dit snel en makkelijk zijn. De contactpagina staat altijd laatste item in je menu. Dat komt omdat bezoekers daar deze knop verwachten. Als je de contactpagina ergens in het midden van je menu zet, lezen bezoekers er vaak overheen. Uiteraard is het slim om een link naar je contactpagina op meer plekken op te nemen dan alleen in je hoofdnavigatie, bijvoorbeeld in de footer (onderaan pagina’s) of in een sidebar.
De belangrijkste informatie moet direct zichtbaar zijn
Op een contactpagina kan veel informatie staan (helaas gebeurt dat veel te weinig). Plaats daarom je belangrijkste informatie bovenaan in beeld. (boven de vouw, het eerst zichtbare deel van je website). Bezoekers willen snel en eenvoudig contact met je opnemen, daarom moet je ze niet laten zoeken naar je jouw telefoonnummer of e-mailadres. Als je leads al wat zijn opgewarmd haken ze zeker af als ze te lang moeten zoeken naar die gegevens. Jouw bezoekers verwachten logischerwijs je contactgegevens op je contactpagina. Zorg dan ook dat deze gegevens eenvoudig te vinden zijn.
Zijn je contactgegevens linkjes?
Huh hoezo? Als het e-mailadres en telefoonnummer linkjes en dus klikbaar zijn. Als een bezoeker dan op jouw e-mailadres klikt, opent je e-mailprogramma en wordt er automatisch een nieuwe mail aangemaakt en het e-mailadres van je bedrijf is dan al ingevuld. Bezoekers die op een mobiele telefoon je website bezoeken, kunnen je direct bellen als het telefoonnummer ook een linkje is. Dan hoeven ze je nummer niet meer in te toetsen.
Gebruik alleen afbeeldingen van eigen medewerkers
Vroeger zag je vaak gratis stockfoto’s op een website. Je kent ze wel die medewerkers die blijkbaar bij heel veel verschillende bedrijven werken. Deze foto’s worden door vele andere ondernemers ook gebruikt op hun website. Zorg voor persoonlijkheid en plaats foto’s van jezelf en eventuele medewerkers. Zo heeft een bezoeker die contact opneemt meteen een visualisatie van jouw of je medewerkers. Foto’s van je onderneming / bedrijfspand kan vertrouwen winnen. Zo laat je zien dat het een echt fysiek bedrijf is.
Gebruik een volledig contactformulier
Een contactformulier op je contactpagina mag niet ontbreken. Het formulier zorgt er namelijk voor dat bezoekers meteen een aanvraag of vraag kunnen stellen. Zo hebben ze een laagdrempelige manier om contact met je op nemen. Niet iedereen zal direct telefonisch contact met je opnemen. En jij beschikt zo tevens over de contact informatie van de e-mailer.
Vraag in het contactformulier niet meer dan echt nodig is
In contactformulieren worden te vaak te veel informatie opgevraagd en met name gegevens die bezoekers niet zomaar met een vreemde willen delen. De naam, e-mailadres en het bericht zelf is vaak al voldoende om contact met jou te kunnen opnemen. Andere gegevens kunnen altijd later uitgewisseld worden als je een vervolg afspraak maakt de bezoeker. Zorg voor een laagdrempelig contactformulier en laat de bezoeker geen onnodige informatie invullen. Je kunt ook een functie bel mij terug als extra contactmogelijkheid op de pagina opnemen.
Stuur bezoekers door naar een bedankpagina
Dit heeft alles met klantvriendelijkheid te maken. Zo weet je bezoeker dat het formulier goed is ingevuld en verzonden. De bezoeker wordt na het invullen en verzenden van het formulier automatisch naar de bedankpagina doorgestuurd. Dankzij een bedankpagina ontstaat er geen twijfel of het wel gelukt is en dat het formulier correct verzonden is. Jouw bedankpagina vergroot de kans dat je bezoekers ook langer op je website blijven.
Plaats op deze pagina’s bijvoorbeeld blog berichten, extra tips of producten die een korting hebben voor bepaalde tijd. Hierdoor blijven bezoekers langer op je website kijken en worden ze slim voorzien van extra informatie over je bedrijf, producten en diensten.
Jules Photography voorbeeld contact pagina