+31 (0)6 29047218

Klanten helpdesk

info@ericstoop.nl

E-mailbox 24/7

Maandag - Vrijdag

9:00 - 18:00

Structureer jouw website voor een optimale gebruikservaring

Orden en structureer

Orden en structureer jouw website voor een optimale gebruikservaring en conversie. Vergeet dit proces niet en je zou dit als eerste moeten doen. Nog voor alle ontwerp en esthetische overwegingen. Zelfs nog voordat je over een een thema nadenkt. Laat het thema/sjabloon van jouw website niet de structuur bepalen. Maak eerst je website structuur op papier en vervolgens ga je  (of laat je) de website bouwen naar je wensen en behoeften.

Dit komt zelfs vóór het bouwen van de navigatie van je website. Het navigatiemenu is slechts een element waarmee bezoekers specifieke plekken van  je website kunnen bereiken.

Arrangeer

Nadenken over het arrangeren van je website is trouwens niet eenvoudig, zeker als je een beginner bent. Ik probeer je hier een aantal richtlijnen aan te reiken over hoe je het beste kunt nadenken over het rangschikken van je fotografiewebsite.

Je doel is om een sitemap te maken die jou of je webdesigner later kan gebruiken over hoe je jouw website het beste kunt ontwerpen en inrichten, zodat deze de juiste balans heeft tussen:

  1. de gebruikers te geven waar ze naar op zoek zijn
  2. jouw eigen zakelijke doelen te bereiken met de website

1.Begrijp je doelgroep

Website structuur helpt website bezoekers te voorzien in datgene waar ze naar op zoek zijn, dat vereist dat je jouw gebruikers en hun wensen goed in kaart brengt. Dat is de basis en van daaruit ga je verder.

Zeker als je starter bent, moet je eerst wat huiswerk doen: definieer je doelgroep en maak je elevator pitch.

Structureer jouw website voor een optimale gebruikservaring en conversie.

2. Maak een lijst van al je mogelijke pagina's

Pak een vel papier en maak een inhoudsoverzicht, schrijf alles op waarvan je denkt dat het op je website moet komen.

Hier is een voorbeeldlijst ter inspiratie:

  • Over mij of Bio-pagina
  • Contactpagina
  • Portfolio (dat kan een “best-of” zijn of uitgesplitst in meerdere categorieën)
  • Diensten
  • Pakketten
  • Foto galerijen
  • Consulting
  • Producten (digitaal of print)
  • Downloadsectie
  • Andere producten zoals boeken, kalenders, posters, wenskaarten, enzovoorts.)
  • Blog pagina
  • Alle andere persoonlijke of professionele projecten
  • Info pagina’s
  • Prijzenpagina
  • E-learning
  • Reviews of aanbevelingen
  • Klantenportaal
  • Meest gestelde vragen (FAQ)
  • Nieuwsbrief
  • Video pagina

3. Bepaal de belangrijkheid van de pagina's en maak een sitemap-concept

Nu ga je beslissen welke pagina’s het belangrijkste zijn en start je met een sitemap.

Doe dit gewoon met pen en papier door alles op te schrijven.

Stel jezelf een paar belangrijke vragen:

Wat wil je dat bezoekers op je website gaan doen? Bijvoorbeeld “Ik wil dat bezoekers mijn unieke manier van portretten maken ontdekken” of “Ik wil dat het duidelijk is dat ik alleen bruiloftsrapportages maak.”

Op welke diensten of producten wil je je in de toekomst richten? Bijvoorbeeld “Mijn specialiteit is tot nu toe is X geweest, dus ik moet ervoor zorgen dat dit prominent op de website staat”

Wil je van een bepaalde soort opdrachten overstappen naar een andere niche? Bijvoorbeeld “Ik wil langzaam overstappen van het fotograferen van bruiloften naar kinderportretten, maar ik blijf nog een tijdje bruiloften doen, dus ik ga ik eerst kinderportretten promoten en daarna pas bruiloften.”

Waar associëren mensen mij mee? Bijvoorbeeld. “Klanten uit het verleden hebben vaak gezegd dat ze van dit aspect van mijn werk houden, dus ik moet dat centraal vermelden.”

Als je meerdere specialiteiten hebt, zou je nu ook het beste kunnen beslissen of je alles op één website plaatst, of dat je deze opsplitst in aparte websites.

De sitemap is uiteraard handig als je later het navigatiemenu voor je nieuwe website samenstelt. en kan je indienen bij Google voor indexering.

4. Geef je bezoekers een duidelijk route door je website

Nadat je een sitemap hebt gemaakt, is het ook handig om na te denken over hoe de nieuwe bezoekers door website zullen navigeren.

Kijk maar eens naar een perfect voorbeeld van het creëren van een Websiteflow. (Website voor demo doeleinden)

Je zult zien dat bezoekers direct vanaf de startpagina op een “tour” worden gestuurd. Deze opeenvolging van pagina’s die dezelfde volgorde van de items in de vervolgkeuzelijst “Tour” volgt. En neemt de bezoeker mee door een ontdekkingstocht van de fotografen achter deze fictieve website en de diensten.

Aan het einde van elke “tourpagina” hebben bezoekers slechts één enkele call-to-action: en dat is doorgaan met de tour.

Aan het einde van elke "tourpagina" hebben bezoekers slechts één enkele call-to-action

Aan het einde van de rondleiding, worden bezoekers op de juiste manier naar de contactpagina geleid om een bericht achter te laten.

Er zijn andere pagina’s op de website zoals bruid- en bruidegom foto’s en blogposts, maar deze zijn bewust niet opgenomen in de “tour”, dat zou te veel informatie zijn geweest.

Wanneer je jouw bezoekers door je website leidt, door middel van call-to-action-knoppen aan het einde van pagina’s, is het prima om niet alle pagina’s op te nemen. Probeer bezoekers gewoon door de belangrijkste pagina’s van je website te loodsen, die allemaal leiden naar jouw einddoel. Mensen vragen contact met je op te nemen, zich op je mailinglijst in te schrijven of iets te kopen.

Soms kun je niet zo’n duidelijk gedefinieerde tour maken voor nieuwe bezoekers, omdat je misschien meer dingen hebt om te promoten op je homepage. Dat is prima. Laat ze meer dan één optie zien (maar niet te veel), en laat ze hun eigen “avontuur” kiezen via jouw website. Maar als ze eenmaal een pad hebben gekozen, leid ze dan vooruit.

5. Stap voor stap website structuur voorbeeld

Het is niet nodig dit proces ingewikkelder te maken dan het is.

Laten we eens een fictieve portretfotograaf nemen, John Doe.

Na een paar jaar portretten te hebben gefotografeerd, weet hij nu dat zijn doelgroep bestaat uit:  jonge koppels in de leeftijd van 20-30 jaar, gemiddeld tot hogere inkomens, welbespraakt en goed georganiseerd.

Hij heeft al een wat oudere website, maar overweegt zijn online aanwezigheid opnieuw op te bouwen en opnieuw te beginnen. Hij start met het maken van een lijst voor de content dat hij op de nieuwe website wil plaatsen, en komt met de volgende lijst: een portfolio, een korte biografie, boekingsformulier, trouw- en verlovingsgalerijen,  info en prijzen, veel gestelde vragen pagina, een portaal waar  klanten toegang hebben tot hun foto’s en een bloggedeelte met verschillende categorieën.

Dit geeft het volgende weer in deze eerste versie van de sitemap:

Sitemap Fotografie Website

Prioriteit

Vervolgens bepaalt hij de prioriteit van de pagina’s en denkt na over de structuur van de website, door enkele belangrijke vragen te beantwoorden:

Wat wil je dat bezoekers op je website te weten komen? “Ik reken bedragen boven het gemiddelde in mijn regio, dus ik moet mijn unieke stijl laten zien door hoge kwaliteitsfoto’s voor de home uit te zoeken.

Ook moeten bezoekers weten dat ik ook een assistent meebreng die soms als tweede fotograaf fungeert.

Op welke diensten/producten wilt je je in de toekomst richten?

Ongeveer 85% van mijn klanten voor portretshoots hebben mij ook ingehuurd voor newbornshoots zodra er kinderen geboren werden, dus ik kan de portretshoots beter promoten op mijn website”.

Wil je van bepaalde opdrachten overstappen naar een andere niche? “Ik ben ingehuurd voor een paar portretshoots in [provincie X], maar het was niet de moeite waard, dus ik moet vermelden dat ik alleen portretshoots doe in [Provincie Y].”

Associëren

Waar associëren mensen mij mee? “Mijn zwart-wit close-ups maken altijd indruk op mensen, dus ik moet dergelijke afbeeldingen in de galerijen opnemen.

Eerdere klanten waren ook geïnteresseerd in het kopen van meerdere foto’s voor hun familieleden, dus misschien kan ik bulkkortingen aanbieden op mijn prijzenpagina.

Zo zie je hoe eenvoudig er ideeën er ontstaan voor zowel de vormgeving als de inhoud van je website. Dan kun je daarna nadenken over de flow van de website die bezoekers via zijn website kunnen nemen:

Jonge koppels die fotografiewebsites doorlopen, komen waarschijnlijk rechtstreeks op de startpagina of in een blogpost terecht via Zoekmachine optimalisatie of advertenties. Als ze direct op de homepagina terechtkomen, moet ik ze eerst voorbeelden van mijn recente koppelshoots laten zien, dan om daarna meer te ontdekken over mijn diensten en prijzen, en dan om ze te vragen contact met mij op te nemen.

Als ze als eerste op een blogpost terechtkomen, moet ik ervoor zorgen dat ik aan het einde van elk artikel een link naar de homepagina maak om ze in die flow te krijgen.

Zoals je ziet, is het bouwen van jouw website een lang proces van het ontdekken van het waarom achter alles, je doelgroep begrijpen en het plaatsen van inhoud op een duidelijke en samenhangende manier.

Conclusie

OK, dus nu je een sitemap en ideeën hebt over hoe je wilt dat mensen door je website vloeien, hoe gebruik je die informatie dan?

Huur een webdesign-expert in (en geef hem je sitemap en notities) als het beheren van je website te moeilijk wordt
zorg ervoor dat je ook je navigatiemenu bijwerkt
plaats call-to-action-knoppen op de pagina’s die er toe doen om die “gebruikersflow” te creëren.
Ik hoop dat je nu meer inzicht hebt over dit hele onderwerp.

Ik heb het tot nu toe nog niet over SEO gehad in dit artikel. Dat heb ik bewust niet gedaan, omdat jouw belangrijkste focus moet zijn om je website content op een duidelijke manier weer te geven.

Als bezoekers een leuke ervaring hebben met het browsen op je website en de kwaliteit van de inhoud goed is, komt al het andere (links van andere sites, posities in zoekmachines, verwijzingen et cetera vanzelf wel.

Dus maak je voorlopig niet druk over ontwerp of SEO. Gebruik de richtlijnen in dit artikel om je fotografiewebsite te structureren, zeker als je net begint met het opzetten van een website of een verouderde website een re design geeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *