Een Call-to-wat? Een Call-to-action knop! (CTA) Eén van de meest onbenutte manieren om je website te verbeteren. Daarmee moedig je jouw website bezoekers aan om acties uit te voeren door je hele website heen. Of dat nu contact met je opnemen is, een fotoshoot bij je boeken of je portfolio bekijken.
Wat zijn call-to-action knoppen?
- Het zijn links die de bezoeker tot actie aanzet om bijvoorbeeld een specifieke pagina te bezoeken.
- Meestal zijn het knoppen (buttons) soms zijn ze uitbundig, zeer kleurrijk opvallend of slechts een pijl of icon.
- Je ziet ze het meeste aan het eind van een pagina, soms zie je ze ook meerdere keren terugkomen op een pagina bijvoorbeeld als je verschillende topics hebt. Bij lange pagina’s is het ook handig om meerdere CTA’s te gebruiken.
Waarom is het belangrijk om CTA’s te gebruiken?
Dat is heel eenvoudig, je wilt dat je bezoekers een specifieke actie uitvoeren op je website en daar ga jij ze bij helpen.
Let op, het is niet de bedoeling dat je bezoekers “forceert” een specifieke actie uit te voeren. Een pop-up gebruiken die je content blokkeert zodra de pagina opent is technisch gezien ook een CTA. Voor bijvoorbeeld schrijf je in op onze mailinglijst, dit werkt dus niet goed als CTA en werkt averechts.
Als je jouw bezoekers geen sturing geeft met wat je wilt dat ze doen op je website, dan kan je het beter laten! Het is wel de bedoeling dat ze ook nog de vrijheid hebben om zelf verder de website te ontdekken.
Bezoekers willen echter wel aan de hand genomen worden en begeleid worden door je website.
Navigatie speelt hierbij een belangrijke rol! Zorg dat je eerst je navigatie door de website goed op orde hebt en ga dan pas aan het werk met CTA’s.
Creëer een navigatieflow door je website met één enkele CTA of maximaal twee per pagina
Dat is heel eenvoudig, je wilt dat je bezoekers een specifieke actie uitvoeren op je website en daar ga jij ze bij helpen.
Let op, het is niet de bedoeling dat je bezoekers “forceert” een specifieke actie uit te voeren. Een pop-up gebruiken die je content blokkeert zodra de pagina opent is technisch gezien ook een oproep tot actie (CTA). Voor bijvoorbeeld schrijf je in op onze mailinglijst, dit werkt dus niet goed als call-to-action en werkt averechts.
Als je jouw bezoekers geen sturing geeft met wat je wilt dat ze doen op je website, dan kan je het beter laten! Het is wel de bedoeling dat ze ook nog de vrijheid hebben om zelf verder de website te ontdekken.
Bezoekers willen echter wel aan de hand genomen worden en begeleid worden door je website.
Navigatie speelt hierbij een belangrijke rol! Zorg dat je eerst je navigatie door de website goed op orde hebt en ga dan pas aan het werk met call-to-action’s.
Te veel opties
Ja je kunt je websitebezoekers te veel opties geven, niet doen dus daar raken ze van in de war. De optie om je navigatie te gebruiken is er al, dus het heeft dan ook geen nut om dit onderaan de website in de vorm van knoppen te herhalen.
“Geef je bezoeker dus één of maximaal 2 keuzes tot actie die ze op een pagina kunnen maken.
Stuur ze naar de volgende logische plek met je call-to-action, zodat er een mooie flow ontstaat op je website.”
Een flow begeleid bezoekers van punt A naar punt B.
Het is prima om meerdere flows te hebben op je website want, bezoekers komen niet allemaal op dezelfde pagina binnen (dat kan je nakijken in je Google Analytics). Er zijn bezoekers die rechtstreeks op je homepagina binnenkomen en er zijn bezoekers die bijvoorbeeld op je portfoliopagina binnenkomen et cetera. Er zijn dus meerdere startplaatsen.
De bestemming is meestal de contactpagina om je bezoekers te vragen een boeking of online sessie te doen. Afhankelijk van je zakelijke doelen kan dit ook een andere pagina zijn, een printshop, product pagina of bijvoorbeeld een blog bericht en zelfs je social media pagina.
Hier zijn wat voorbeelden van een “flow” Fotografie website
- Homepagina > Portfolio > Diensten / Prijzen > Contact
- Prijzen > FAQ > Contact
- Blog > Over Mij > Prijzen > Boeking formulier
- Homepagina > Afbeeldingen galerijen > Toevoegen aan winkelmand/ Koop knop
- Blog > Nieuwsbrief inschrijf formulier
- Homepagina > Foto tour > Aanmelden
De lengte van de “flow” valt samen met diensten die je aanbiedt. Als je een maatwerk fotoshoot doet die afhangt van een specifieke vraagstelling van de klant, zul je de meeste pagina’s een call-to-action hebben die naar de contactpagina gaat.
Als je aan de andere kant heel duidelijk en specifiek elk pakket en prijzen hebt uitgelegd op je website, kan je ze beter eerst naar die pagina’s sturen om vervolgens door te sturen naar de contactpagina.
Je kunt uiteraard ook meerdere doelen hebben. Je blog pagina heeft een CTA om bezoekers zich te laten inschrijven op je nieuwsbrief. Terwijl je biografie en diensten/ prijzen pagina bezoekers doorstuurt naar de contactpagina.
Je kunt dus meerdere ingangspunten hebben en meerdere bestemmingen, denk dus na over allee mogelijke scenario’s.
Werk in ieder geval aan je homepagina
Het maakt niet uit wat je momenteel op je homepagina hebt of het nu een diavoorstelling, een afbeeldingengalerij of iets anders is, welke actie wil je dat je bezoekers als eerste ondernemen? Welke van je andere pagina’s zijn het belangrijkst om beken te worden?
Na het bekijken van je homepagina zouden bezoekers…
- direct naar de contactpagina gaan om een bericht achter te laten? (zelden het juiste antwoord)
- een portfolio bekijken met je beste foto’s?
- lezen wat je te bieden hebt op een dienstenpagina?
- je fotografieblog gaan lezen?
Er is helaas geen magische formule die het voor je uitrekent. Het hangt echt af van je website structuur en zakelijke doelen. Kies één of maximaal twee acties waarvan jij wilt dat je bezoeker die uitvoert na het bezoeken van je homepagina.
Als je een complexe website hebt met veel verschillende secties, kan de startpagina inderdaad meerdere CTA’s hebben, ofwel fungeren als een soort portaal, als een overzicht van de belangrijkste delen van je website.
Richtlijnen om CTA’s meer effectief te maken
Effectieve CTA’s toevoegen aan je website kan zeer krachtig zijn, maar het is tevens een uitdaging om dit goed te doen.
Als je helder hebt waar je de call-to-action knoppen op je website wilt plaatsen, maak dan gebruik van de volgende ideeën om de conversie te verhogen:
- zorg voor genoeg ademruimte rond de CTA, zodat deze niet opgesloten zit en goed opvalt
- De CTA moet groot genoeg zijn om goed op te vallen maar niet uit de toon vallen met de website
- Gebruik kleuren die contrasteren met de achtergrondkleur van de website, als je een witte of zwarte achtergrondkleur hebt gebruik dan een accentkleur van je design.
- Als je meerder CTA’s gebruikt op je pagina, zorg dan dat je de belangrijkste het meeste laat opvallen (afwijkende kleur en font bijvoorbeeld).
- gebruik eenvoudige bewoordingen die de actie duidelijk specificeren, meestal beginnend met een werkwoord.
Je weet dat je goed werk hebt geleverd als je verbeteringen opmerkt in de rapporten en Bouncepercentage in Google Analytics Wil je het echt goed doen en extra punten scoren dan moet je doelen en funnels instelt in Google Analytics).